Mobiler

mobil

Marknaden erbjuder ett stort utbud av olika mobiler och mobiltillbehör.

NOKIA, Eriksson, Sony, Samsung, LG, HTC, Huawei, Motorola, Panasonic, ASUS, Dell är exempel på olika märken av mobiler. Konkurrensen mellan dessa olika producenter har gjort att i omgångar skiftar de att vara marknadsledande. Till exempel har Sony och Eriksson valt en sammanslagning av bolagen. Från sent 1960-tal har utvecklingen hela tiden gått mot allt mindre mobiltelefoner med mer omfattande teknik. Dessa mindre enheter har kunnat produceras på grund av att designen och utvecklingen av kretskorten kunnat göras mera komprimerade. Alltsedan 60-talets Star Trek har olika TV-serier inspirerat innovatörer som till exempel Martin Cooper som 1973 skapade den första mobilen. Filmer och olika kändisar har genom decennierna också marknadsfört mobilprodukter.

Mobilen har på några decennier blivit en konsumtionsvara som delar vår personliga vardag i alla våra kommunikationer med omvärlden, stor som liten. Vi delger varandra bilder och texter mer eller mindre hela tiden i nuet. Det har blivit nya livsmönster att ständigt vara uppkopplad med andra. När övergår mobilanvändandet till att bli ett beroende, där många ej kan tänka sig att lämna telefonen hemma en dag?

Utvecklingen är så otroligt snabb att efter bara några månader är en modell ”gammal”. Att skapa förväntningar hos konsumenten på en kommande modell gör att marknadsföringen för nya modeller efterfrågas av de som hela tiden vill vara först med det nya. Det har hela tiden följt i mobilens historia att hänga med. De som har kvar sina modeller i flera år sitter där till slut med svarte petter och en telefon som ej efterfrågas på andrahandsmarknaden!

Dagens smartphones innehåller kamera för bild och filmning samt olika appar som kan underlätta vår vardag. Till exempel om du befinner dig i ett land där du ej kan språket men vill kommunicera med den lokala befolkningen. Då kan du prata in det du vill ha sagt och det kan översättas till ett 20-tal olika språk.

Det finns idag mängder av tillbehör till mobilen:

  • för användning, hörlurar, laddare, högtalare, blue tooth, appar
  • för skydd av mobilen, mobilskal, vattenskyddat
  • förvaring
  • laddare bilen
  • personligare, mobilskal/ smycke
  • sportarmband/ hållare för mobilen handled/ överarm

Mobilskalet är ett försök att göra sin mobil lite personligare. Marknaden producerar skalen i olika material och en stor mängd olika färger samt utföranden. Exempel på material är silikon och gel som skyddar din telefon från smuts, damm, repor samt stötar. Blir du trött på det skal du har kan du för en billig penning köpa ett annat som förändrar utseende på din mobil.

Frågan är, hur ensam är man om ett mönster/ utseende på skalet när det massproduceras? Det finns idag möjligheter att själv designa sitt mobilskal. Det här är mycket spännande och det gör att skalet blir mycket unikt. Det kan vara en bra idé att designa ett skal utifrån en bild man har på sitt barn eller kanske hunden.