Musiktips

musicMusiktips – för den uppkopplade människan

Idag lever många i en verklighet som är helt främmande för att inte hela tiden ha tillgång till all tänkbar musik direkt i mobiltelefon, dator och surfplatta. Mp3-spelaren är sedan länge död, lika död som kassettbanden och snart cd-skivorna. Det man ska satsa på om man inte kan nöja sig med den musik som spelas på radio är en bra, och förstås, digital musiktjänst, med en sådan behöver du aldrig vara utan bra musik i lurarna. SvD konstaterar redan 2013 att en av de första musiktjänsterna, Spotify, har mer än 24 miljoner användare.

Musiktjänster på marknaden

Först och främst behöver man alltså en digital musiktjänst. En av de som finns tillgängliga i Sverige är Spotify, den hittills mest populära och den tjänst som har funnits längst. Men här finns också Rdio, Wimp, Google Play Music och Deezer. Deezer är idag världens största tjänst för musikstreaming, men eftersom tjänsten är så ny i Sverige är det få svenskar som har hunnit testa den. I princip påminner alla musiktjänster av den här typen väldigt mycket om varandra. Även prissättningen och möjligheterna är likvärdiga, och det är därför tycke och smak som får råda. Andra typer av tjänster är till exempel Soundhound – en app som hjälper dig att identifiera vilken låt som spelas eller Doremir – en app som kan göra om musiken du spelar till noter. En annan populär tjänster där man kan köpa enstaka låtar eller album är förstås Apples iTunes.

Glöm inte tillbehören

Bra musik i all ära, men har man inte rätt tillbehör så blir upplevelsen ändå inte den man önskar sig. Betalar man för att få bästa ljudkvaliteten på sin strömmade musik, vill man förstås kunna njuta av riktigt bra ljud. Därför är det a och o att man har ett par bra hörlurar, till exempel Audio-Technica ATH-M50 som av många anses vara världens bästa hörlurar.